

Annual Conference 2015 Irish Association of Pharmacologists Hosted by

Department of Pharmacology & Therapeutics, at Brookfield Health Sciences Centre, UCC

Friday 16 October 2015 12 noon-5.00



Keynote Address:

Prof. Seamas Donnelly, TCD

"Targeting of macrophage migration inhibitory factor (MIF) as a new therapeutic option for the treatment of cancer"

Invited Speakers:

Prof. Geraldine Boylan, Irish Centre For Fetal and Neonatal Translational Research – INFANT

"Neonatal Seizures-measuring treatment efficacy"

Prof. Therese Kinsella, UCD

"Thromboxane receptors: A tale of two receptors cut from the same cloth?"

Prof. Brian Lawlor, TCD

"Through the looking glass: seeing clinical trials in dementia from a different perspective"

Dr. Anne Moore, UCC

"Dissolvable microneedle technologies for drug and vaccine delivery"

Prof. Timothy O'Brien, NUI Galway, REMEDI

"Therapeutic potential of mesenchymal stromal cells in peripheral artery disease"

Free Registration at

Event Registration

CPD Points Pending

Abstract Submission at: mary.odonovan@ucc.ie

Further Information:

www.ucc.ie/en/pharmacology/iapconference



Conference of Irish Association of Pharmacologists 2015

Friday 16th October 2015 12 noon to 5.00pm

Element	Contributor	Title	Time
Welcome	Prof. Thomas Walther, UCC	Welcome address from Meeting Chair and Head of Department of Pharmacology & Therapeutics, UCC	12:00 Noon
20 Minute	Prof. Brian Lawlor, TCD	"Through the looking glass: seeing clinical trials in dementia from a different perspective"	12.10
10 Minute	Mr Chris Brown, NCRI	"Effect of drug class on association of beta-blocker with ovarian cancer survival"	12.34
10 Minute	Dr Kinga Gebolys, UCC	"The G protein-coupled receptor Mas encoded by the Mas proto-oncogene mediates its mitogenic properties through constitutive activity"	12.44
10 Minute	Ms Clare Butler, UCD	"Phenotype based development of novel therapies for the treatment of colorectal cancer"	12.54
Keynote	Prof. Seamas Donnelly, TCD	"Targeting of macrophage migration inhibitory factor (MIF) as a new therapeutic option for the treatment of cancer"	13.04

LUNCH 13:45-14:30 & Poster Session

20 Minute	Prof. Tim O'Brien, NUIG REMEDI	"Therapeutic potential of mesenchymal stromal cells in peripheral artery disease"	14:30
10 Minute	Dr Mortimer O'Connor, MUH	"Osteoporosis management following teriparatide therapy for vertebral fractures: Are patients on correct maintenance therapy?"	14:54
10 Minute	Ms Anna Connolly, UCC	"Investigating novel crosstalk between the Ghrelin 1α and Serotonin 2C receptors in hedonic feeding"	15:04
10 Minute	Dr Alice O'Farrell, RCSI	"Cardiac Metabolic Pathway Remodelling in Response to Sunitinib Malate"	15:14
20 Minute	Prof. Therese Kinsella, UCD	"Thromboxane Receptors: A tale of two receptors cut from the same cloth??"	15:24

BREAK 15:25-16:05 & Poster Session

20 Minute	Prof. Geraldine Boylan, INFANT	"Neonatal Seizures-measuring treatment efficacy"	16:06
20 Minute	Dr Anne Moore, UCC	"Dissolvable Microneedle Technologies for Drug and Vaccine Delivery"	16:30

FINISH 16:54

^{* 1&}lt;sup>st</sup> Prize for Best Oral Presentation €250 (Sponsored by the British Pharmacological Society)

^{1&}lt;sup>st</sup> Prize for Best Poster - €200 (Sponsored by Department of Pharmacology & Therapeutics, UCC)